Potpisan ugovor o vođenju projekta vrijednog 282 mil. kuna

Posted on

Dana 27. rujna 2019. godine u utvrdi Stari grad u prostoru Muzeja Grada Đurđevca održano je svečano potpisivanje ugovora o pružanju usluga vođenja projekta „Izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete“.
Vrijednost ugovora iznosi 2.857.727,27 milijuna kuna i prvi je u sklopu velikog projekta Aglomeracije vrijedne 282.013.010,84 kuna, od kojih EU kohezijski fond sufinancira 196,3 milijuna kuna, Republika Hrvatska i Hrvatske vode sudjeluju s 80 milijuna kuna te lokalna samouprava s ostalih 5,7 milijuna kuna.
Projekt aglomeracije započeo je još u 2014. godini, izrađena je studijska i projektna dokumentacija te su ishođene sve potrebne dozvole za gradnju. Izvršen je pregled aplikacijskog paketa od strane Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te se u narednim tjednima očekuje donošenje Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava.

Na svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, saborski zastupnik Željko Lacković, gradonačelnik Hrvoje Janči, direktor Tomislav Kolarić te direktor tvrtke Ekonerg d.o.o. Zdravko Mužek, sa kojom su Komunalije d.o.o. potpisale ugovor o usluzi vođenja projekta.

Direktor Kolarić istaknuo je da će se u sklopu projekta aglomeracije izgraditi 3.349 kućnih priključaka na vodovodnu mrežu, 2 objekta na vodoopskrbnom sustavu crpna stanica Čepelovac i vodosprema Čepelovac. Ugradit će se 6 okana za regulaciju tlaka, 3.265 m transportnog vodoopskrbnog cjevovoda, 29.519 m vodoopskrbne mreže. Osim toga na sustavu odvodnje izgradit će se kanalizacijska mreža u naseljima Delovi, Novigrad Podravski, Šemovci, Hampovica, Đurđevac, Čepelovac, Budrovac, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac i Kozarevac. Uz sve to izgradit će se i tlačna kanalizacija u duljini od 20.723 metara te 33 objekta od kojih 24 crpne stanice, 1 retencijski bazen i 8 kišnih preljeva. Ovim projektom napravit će se i 3.766 kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu.

Zdravko Mužek, direktor Econerga istaknuo je kako je izrazito ponosan što je upravo njegova firma u postupku javne nabave odabrana za usluge vođenja projekta.

Đurđevac je jedan od gradova u koje uvijek rado dolazim. Važno mi je da ovaj projekt ali i svi ostali projekti u Podravini napreduju. Projekti napreduju različitim tempom, a ondje gdje problema nema znači da su ljudi napravili dobar posao, a jedan od takvih projekata je i ovaj – istaknuo je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.
Dodao je kako direktor Kolarić radi odličan posao i kako mu zasigurno u tome uvelike olakšava i potpora gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija i saborskog zastupnika Željka Lackovića. Ističe kako ova Vlada, tamo gdje ima sposobnih i radišnih ljudi, bez problema povlači sredstva Europskih fondova te naglasio da će se ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, ukoliko će sve ići zadanim tempom, potpisati krajem listopada.

Gradonačelnik Hrvoje Janči također je pohvalio direktora Kolarića i njegov tim koji su napravili veliki posao oko kompletne projektne dokumentacije, te istaknuo da se radi o najznačajnijem projektu na području grada i okolnih općina.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca, Željko Lacković, istaknuo je činjenicu da Koprivničko-križevačka županija ima tri vodoopskrbna područja te da su sva tri projekta Koprivnica, Križevci i Đurđevac ušli u prioritete Hrvatskih voda i Vlade. Ujedno naglašava kako ovi projekti znače stvaranje jedne infrastrukturne podloge da Grad Đurđevac, ali i okolna prigradska područja mogu pratiti tempo i raditi na stvaranju boljih uvjeta za razvoj života i gospodarstva.